Köpa häst för trav – att ha i åtanke

Att äga häst är något otroligt speciellt som det är få som får uppleva. Hästar är, precis som hundar, väldigt sociala och aktiva djur som behöver både möjlighet till god motion och möjlighet till bra sällskap. Ett sätt att erbjuda dem detta på är travsport.

Trav är en spännande sport och en svensk favorit bland både ungdomar och äldre. Hästar är ståtliga djur som älskar deras människor och alltid är på humör att ställa upp. Trav är ett utmärkt sätt för dem att få utlopp för energin och få chansen att galoppera i full fart!

För den som är tävlingsinriktad

Travsport är en riktigt tävlingsinriktad aktivitet som rekommenderas allra starkast till de som brinner för tävling och spänning. För sådana personer kan det vara rekommenderat att även engagera sig i bettingvärlden, något som är väldigt vanligt inom trav. Via exempelvis Snabbare betting kan man göra det hela ännu mer spännande, särskilt om det är ens egen travhäst man lägger pengar på! Vill man se sin egen travhäst på sådana sidor krävs däremot en hel del arbete.

Att ha i åtanke vid köp

Att köpa häst är inte något som går att göra spontant. Hästar är nämligen väldigt stora djur som givetvis behöver mycket utrymme och omtanke. Kärlek är även det något som hästar ständigt kräver, vilket gick att se när travhästen Clintan Sissi besökte ett äldreboende och delade med sig av sin kärlek till alla på plats.

Har man inte erfarenhet av hästar sedan tidigare är det bäst att rådfråga en hästexpert eller en vän med erfarenhet. Här nedan följer några punkter som är viktiga att ha i åtanke vid köp:

 • Se till att hästen är frisk. Det innebär att man kräver ett friskintyg för hästen som inte får vara för gammalt. Vanligtvis är det säljaren som borde stå för kostnaden, men det varierar en del från affär till affär.
             
 • En ung häst rekommenderas inte till nybörjare. Är man nybörjare kan en yngre häst innebära en hel del problem. De kräver, precis som små barn, otroligt mycket arbete! För nybörjaren rekommenderas därför en starthäst som redan är redo för trav.
             
 • Man får inte glömma kostnaden. Hästar är dyra; det är en sanning som inte går att komma undan. Det gäller därför att se över budgeten och planera för veterinärkostnader, matkostnader, resekostnader och dylikt innan man sätter igång. Det är inte alla hästar som vinner på trav!
             
 • Att hyra stall går alldeles utmärkt. Det är absolut inte ett måste att ha ett eget stall vid köp av häst, utan man kan hyra ett stall för sin travhäst istället. Man får dock se till att man besöker hästen så ofta det går, och att man gör utrymme i budgeten för den extra kostnaden.
             
 • Ta hjälp av travexperter. Vill man att ens häst ska lyckas bra inom travsport är det rekommenderat att man rådfrågar en travexpert vid köp av häst. Det är inte alla hästar som lämpar sig till trav.
             
 • Travhästar lever långa liv, men kan bara medverka i sporten under en kortare tid. En vanlig travhäst brukar vara klar med sporten från 10 års ålder. Värt att ha i åtanke vid köp av häst!