Världens bästa travhästar genom tiderna

Världens Bästa Travhästar

Under årens lopp har många magiska travhästar passerat revy. Men det finns fortfarande några som hade det där lilla extra, vilket inte bara gjorde dem till världsklass, utan till legender som lever vidare genom alla tider.

Hästar som blev till legender

Det är inte alltid lätt att förutse segrar i travsporten. Trav betting är en komplex och kunskapskrävande konstform, men det finns några travhästar som slagit oddssättare från de allra starkaste varumärkena såväl som spelare med häpnad och där det knappast varit lönt att spela då de var så fenomenalt överlägsna. Men – å andra sidan – var de en fröjd för ögat och en ynnest för de som fick uppleva dem live. Låt oss lyfta fram några.

Varenne

Under åren 1998–2002 tog Varenne travvärlden med storm. Minst sagt. Den finländske tränaren Jori Turja investerade 900 000 kronor på en hästauktion i april 1998 efter att Varenne misslyckats i debuten bara några veckor innan. En investering som skulle ge en avkastning på 52 miljoner insprungna kronor på 73 starter, varav 62 av dessa slutade med seger och osannolika 85 i segerprocent. Det är dessutom segrar tagna i de allra största loppen vi har i travsportens värld, såsom två segrar i Prix d’ Amérique och lika många i vårt svenska Elitlopp för den Italien-baserade Varenne.

Moni Maker

Svensken Jimmy Takter tränade under 1990-talet en osannolik vinstmaskin som drog in hela 5,6 miljoner dollar under sin karriär. Takter är ju baserad i USA och det var där Moni Maker slog igenom, inte minst tack vare seger i anrika Hambletonian Oakes 1996. Därefter följde en rad stora segrar i USA såväl som i Europa. Prix d’ Amerique vann detta makalösa sto 1999 och året innan tog hon hem Elitloppet, för att nämna några stora segrar.

Ourasi

En fransk hingst som blev 1980-talets stora stjärna i travsportens värld. Med sina fyra segrar i Prix d’ Amerique är han den som vunnit loppet flest gånger, dessutom tre gånger på raken (1986, 1987, 1988 samt 1990). Ett rekord som känns omöjligt att slå. Han sprang in nästan 3 miljoner dollar vilket på den tiden var en osannolik summa.

Mack Lobell

Den yngsta vinnaren av Elitloppet genom tiderna, då han som fyraåring tog hem seger 1988 med John Campbell i sulkyn. Han vann även 1990, men då med var det svensken Thomas Nilsson som höll i tömmarna. Född i USA men hamnade i Sverige 1990, då tränaren John-Erik Magnusson tog över honom. Innan dess hade Mack Lobell bland annat vunnit Hambletonian Stakes 1987. På 94 starter tog han hela 71 segrar, vilket ger en segerandel på 76 procent och 3,9 miljoner insprungna dollar.

Victory Tilly

Under 1980- och 90-talet var tränaren och kusken Stig H Johansson en vinstmaskin, som egentligen ingen annan kunde mäta sig med, men han saknade länge en häst som kunde utmana i de riktigt stora loppen i Europa. Men så anlände en valack vid namn Victory Tilly som under åren 1998 – 2006 skulle bli en av världens bästa genom tiderna. 101 starter och 70 segrar samt nästan 38 miljoner kronor i insprungna pengar talar sitt tydliga språk. Han blev 2002 den första svenska hästen att ta ett världsrekord med kilometertiden 1.08,9 på klassiska Meadowlands Racetrack i New Jersey. Därmed sprängde han även drömgränsen som då låg på 1.09,0. Sveriges vinstrikaste häst genom tiderna och den bästa som Stig H Johansson har kört.

Muscle Hill

Räknas inte bara som en av världens bästa hästar genom tiderna, utan även en av de främsta avelshästarna. Hingsten från USA var endast aktiv under åren 2008–2009 och efter att ha slutat tvåa i den första starten avslutade han karriären med att gå obesegrad i resterande 20 starter, vilket ger osannolika 95 procent i segerprocent. Tränades av Gregory Peck och kördes av Brian Sears. Vann bland annat Hambletonian Stakes 2009 på rekordet 1.08,5 över 1609 meter, vilket än idag är den snabbaste segertiden genom tiderna i Hambletonian Stakes.