Prestigefyllda travlopp världen över

Elitloppet Trav

Trav är en enorm sport som lockar både utövare och åskådare. Miljontals människor världen över besöker de årliga tävlingsdagarna, vare sig de är lokala eller internationella. När man tittar på antalet åskådare finns det egentligen inget lopp som är större än det andra. Istället finns det flera stora travlopp för olika typer av hästar. Eftersom sporten är uppdelad efter hästarnas ålder och ras går det inte att säga vilket lopp som är det bästa och största, eftersom det råder olika förutsättningar.
Det finns däremot tävlingar som är mer prestigefyllda än andra och vi tar en närmare titt på vilka de är.

Elitloppet Trav

Elitloppet, Sverige

Det är inte bara i Sverige som Elitloppet är ett stort travlopp. Det är även internationellt känt som ett av de största. Tävlingen har körts på Solvalla sedan 1956 och arrangeras i maj varje år. Det är ett travlopp som lockar såväl de bästa hästarna som kända åskådare och det är inte ovanligt att man ser den svenska skådespelareliten och kungafamiljen på plats. I år är det förra årets tvåa som enligt redbet har oddsen på sin sida – Propulsion är förhandsfavorit att vinna Elitloppet 2018 (4.00) tätt följt av Readly Express och Aubrion Du Gers.

Prix d’Amerique, Frankrike

Det här anses av några som det största travloppet i världen och det är sant att det är en stor publikdragare. Loppet har arrangerats sedan 1920. Arrangörerna har i allmänt tal kallat loppet för trav-VM, vilket flera andra tävlingsarrangörer har förkastat som helt fel. Loppet körs på Vincennesbanan utanför Paris i slutet av januari varje år och är 2700 meter långt. Flera svenska hästar och kuskar har vunnit tävlingen som är världens längsta långdistanslopp och i år var inget undantag. Då vann hästen Readly Express och kusken Björn Goop.

Oslo Grand Prix, Norge

Norge är nästan lika travintresserat som Sverige och Oslo Gran Prix är grannlandets största lopp. Det hålls utanför huvudstaden i juni varje år på Bjerke Travebane och är 2100 meter långt. Det är ett grupp 1-lopp och har en vinstpott på 1,5 miljoner norska kronor.

Hambletonian Stakes, USA

USA:s största travtävling är utan tvekan Hambletonian. Loppet har körts sedan 1926 i New Jersey och är det största loppet för treåriga hästar. Tävlingen är döpt efter en travhäst som tog världen med storm i slutet av 1700-talet och är en tävling som alltid har omfattande förberedelser och som är värd att besöka även om man inte är intresserad av trav.

Copenhagen Cup, Danmark

Danmarks största travlopp har körts sedan 1928 men har både bytt namn och tävlingsperiod genom åren. Sedan 1975 körs det den andra söndagen i maj på Charlottenlund Travebane i Köpenhamn. Det är ett grupp 1-lopp för världens bästa hästar, varav svenska Cyber Lane vann 2018. Distansen har varierat genom åren men sedan slutet av 70-talet har det varit ett medeldistanslopp på 2011 meter.

Nordiska mästerskapet, Finland

Även om det inte är lika prestigefyllt körs det nordiska mästerskap i trav i Åbo i Finland varje år. Här deltar kuskar från Norge, Sverige och Finland och mästerskapet är bara för nordiska kallblodsraser.