Autostart vs Voltstart

I travlopp så finns det två olika typer av starter: Autostart och Voltstart. I texten nedan så förklarar vi hur dessa går till och hur de kan påverka loppens utfall. Många menar att hästens startspår har större påverkan på kortare lopp än på längre distanser.

100% Bonus upp till 1000kr

En klar fördel med Betfair är att spelarna själva kan köpa och sälja odds med varandra. Med bonus får du dubbelt så mycket pengar att spela för ex. gör du en insättning på 300 kr så kommer du alltså att få 600 kr för spel.

Autostart

Autostart och voltstart Autostart är när upp till 15 hästar är uppställda på två rader bakom en bil med nedfällda vingar (det ser ut som ett en form av staket). Den första raden består av åtta hästar och i den andra raden så är det fyra stycken. Vid startlinjen så accelererar bilen och kör ifrån hästarna. Detta är alltså när loppet drar igång. I autostart så springer alltså hästarna redan när loppet startar, vilket innebär att lopp med denna startmetod brukar ge bättre sluttider. Vissa travbanor använder sig utav startbilar med en vinklad vinge. Detta innebär att de tre hästarna längst ut, som har de sämsta spåren, kompenseras genom att få starta lite längre fram. Fördelen som ges gentemot de fem andra hästarna i innerspåren är 1,65 meter. Svenska travbanor som använder sig utav vinklad vinge är Jägersro, Halmstad, Bollnäs, Gävle, Romme och Rättvik.

Enligt statistiken så är det spår 5 i autostart som genererar flest vinnare, närmare bestämt 13 %. Efter spår 5 kommer spår 4, spår 3, spår 2 och spår 1. Det statistiskt sämsta startspåret är spår 12, med en vinnarprocent på endast 3. Spår 13, 14 och 15 är inte inräknade eftersom alla dessa har en vinnarprocent på 0. Detta beror dock främst på att i princip inga autostartlopp har mer än 12 hästar.

Många anser att autostart främst ger fördel till osäkra hästar. Det kan även ge en nackdel till hetsiga hästar, som riskerar att börja galoppera vid starten på grund av det höga tempot.

Voltstart

Den andra startmetoden som används inom trav är voltstart. Ett travlopp med voltstart har maximalt 15 hästar och innan starten så snurrar dessa i cirklar på banan. När startkommandet (Klart, ett, två, KÖR) sedan ges så börjar loppet.

Om vi tittar på statistiken så är det spår 1 som har en klar fördel vid voltstart. Hela 23 procent av alla vinster går nämligen till hästen som startade i det första spåret. Detta följs av spår 3 och sedan spår 2. Precis som med autostart så är det sämsta spåret för voltstart spår 12, följt av det elfte och tionde spåret.