Svenska travligan 2019
På många sätt var det ett annorlunda år som började för svensk travsport. Samtidigt är det få av förändringar som faktiskt märks av. I och med den omreglerade spelmarknaden har fler aktörer nu tillgång till att erbjuda spel på hästar, vilket gör att trav- och galoppsporten som har finansierats av de statliga bolagen inte längre kommer att få samma bidrag. Men detta öppnar i sin tur upp för andra samarbeten och finansieringsformer, och den oro som fanns i början finns inte längre kvar.
Tittar man praktiskt på årets tävlingsschema är det inga större förändringar som har gjorts. Däremot har man fått byta namn på V75-tävlingarna. Nu mera går de under svenska travligan – förkortat STL.
Inga schemaändringar
Schemat för de kommande V75-loppen spikads redan i september. Man kunder då konstatera att det inte skulle ske några större ändringar mot hur schemat såg ut 2018. December och augusti kommer fortsätta att vara de tävlingstätaste månaderna och totalt kommer 73 tävlingsomgångar att köras i V75. Tolv av dessa tävlingar kommer att köras i Norge och Danmark. Den enda stora skillnaden är att Jubileumspokalen, som körs den 14 augusti, kommer att avgöras på en onsdag.
Nytt namn
En av de nya sakerna som tillkom med den nya spellagstiftningen är att Svensk Travsport (ST) var tvungna att byta namn på sina tävlingar från V75 till svenska travligan. Anledningen till detta är för att V75 är en spelform som är varumärkesregistrerad, och enligt de nya reglerna får ST inte längre kalla sina tävlingsdagar för V75-dagar. Den enkla lösningen var att välja en internationell benämning på tävlingarna och valet föll då på Svenska Travligan.
På det här sättet hoppas man stärka sitt eget varumärke och öka den internationella uppmärksamheten. Tävlingsformen kommer fortsätta på ett liknande sätt. Hästarna kommer att mötas i försöksheat och finaler i fem divisioner: guld-, silver- och bronsdivisionerna samt Klass I och II.
Större spelmarknad
Den omreglerade spelmarknaden innebär att samtliga spelbolag som får en licens för att bedriva betting på hästsport kommer att kunna göra det. Spelbolaget Mr Green, som strax innan nyår fick sin spellicens beviljad, uppdaterade nyligen sin sportbook och erbjuder därmed vadhållning på hästsport i sitt utbud av spel och andra sporter. Det fick även pris i december som ”bästa nykomling inom sportbetting” vid en branschtävlingen SBC Awards i London. Det här innebär större valmöjligheter för spelarna och det underlättar vid tävlingsdagar då man inte längre måste vända sig till de utmärkta tipstallarna.
Det var många inom hästsporten som var oroade när den nya lagstiftningen trädde i kraft. En stor del av finansieringen har kommit från de statliga bolagen och de kan nu behöva söka sig efter andra sponsorer. Däremot har ledare inom svenskt trav gått ut och sagt att de ställer sig bakom den nya lagen. Den bidrar till en rättvisare marknad och hästsporten får anpassa sig.
2019 kommer på flera sätt bli ett annorlunda år. Förra året slog man både publikrekord och såg ett ökat intresse för hästsporten. I år har man höga förväntningar på hästar, kuskar och åskådare och vi får vänta och se om det uppstår några hinder.