Spel på hästar
Alla stora sporter bygger på ett i grunden ideellt engagemang. Travsporten har en historia som går tillbaka ända till antiken då människor tävlade i vem som hade den snabbaste hästen. Ur detta intresse väcktes dels själva spelintresset att för publiken gissa på vem som vann, men började även vissa regler och formkrav för tävlingarna kom att växa fram. Mer formellt anordnade tävlingar utvecklades, organisationer bildades och det kom en vacker dag till att anses vara en definerad sport.
Hur det hela började
Spelet på hästar i sin moderna form i Sverige tog sin början år 1923 då totalisatorn kom till Sverige och det blev tillåtet att anordna vadhållning. I slutet av 1920-talet började vissa stora årgångslopp anordnas och här någonstans kan man väl säga att sporten gick från att mest vara en hobby till att börja ta steg mot att även kunna innehålla en elit.
Stora mästerskap
Inom alla stora, organiserade sporter/idrotter finns olika mästerskap. Även om få människor kan livnära sig på exempelvis Roller Derby är det ändå en organiserad sport med både olika ligor och ett VM. Är man intresserad av att utöva sporten söker man sannolikt först upp en klubb där man bor, testar så smått om det faller väl ut och tycker man det är kul kanske man börjar utöva den mer organiserat.
En del människor vill bli så bra de kan inom det som de företar sig medan andra är nöjda och glada med att hålla det på en låg nivå, endast utöva den tillsammans med andra på låg nivå eller med låga ambitioner. Men för de som ser möjligheterna till utveckling som en drivkraft måste det också finnas något att sikta emot.
Många små knattar som börjar spela fotboll har någon idol. De vill bli en ny Zlatan och de vill spela på Old Trafford. Vägen dit är lång och sakta ges de möjlighet att påbörja sin klättring från grusplanen bakom huset till den nivån. Steg för steg ger sporten dem möjligheter att utvecklas.
Väldigt få kommer hela vägen till Zlatans nivå eller till Old Trafford. En del hoppar av när de inser att de kommit till en nivå de inte kan utvecklas mer ifrån. Men väldigt många fortsätter sitt engangemang, reviderar sin dröm om att bli fotbollsproffs, men hittar ett sätt att ändå ha kvar fotbollen i sitt liv på något vis. Engelska FA cupen, vilken har en någorlunda liknande svensk variant i Svenska Cupen, är en intressant liga där även den lilla division 5-spelaren faktiskt kan få kliva in på Old Trafford.
Olika travbanor i Sverige
I Trav-Sverige definerar vi olika banor som små, medel eller stora. Vi har Rikstotolopp, bredlopp och några definitioner där emellan. Prispengarna, atmosfären och övriga faciliteter kring dessa tävlingar är dock inte så stora. I trav-Sverige är det idag i mångt och mycket ingen skillnad på något av detta om man tävlar på en så kallad storbana eller en så kallad småbana. Vi på Travtips tror att det är förödande för sporten.
En organiserad sport behöver olika nivåer likt fotbollen. Travet har en enorm konkurrensfördel jämfört med många andra sporter- man behöver faktiskt inte börja redan som barn för att ha en chans att nå toppen. Dock tror vi systemet behöver vara snarlikt med en möjlighet att hela tiden tävla på sin egen nivå.
Slutmålet ska vara så stort att den dagen man når dit för ens kunna delta ska vara så stort att känslan i sig är belöningen för allt slit dit. De flesta division 5-spelare som når till Old Trafford får kliva ut därifrån med svansen mellan benen. Men de tar med sig detta som ett minne för livet. Inspirerat berättar de för folket hemma på orten om storheten i arenan, atmosfären, den fysiska miljön… Ja, allt gav, trots den sportsliga avklädningen, ändå bara engagemang för att fortsätta utöva sin sport.
Solvallas roll
Solvalla behöver åter bli flaggskeppet inom svensk travsport. Vi behöver bestämma att Solvalla ska vara arenan som personifierar det slutgiltiga målet. Solvalla behöver å sin sida ta ett större ansvar för travsporten så som att ta tillbaka publiken, öka spelandet och rekrytera aktiva.
Lyckas Solvalla med detta kommer det smitta av sig på hela sporten ute i landet. Lyckas Solvalla locka dit folk och ge dem en bra upplevelse kommer dessa människor att ta steget till att gå på trav på även andra ställen i landet. Lyckas Solvalla förmedla känslan att äga häst är det bästa som finns kommer fler människor att vilja göra det och det kommer de vilja göra över hela landet. Solvalla måste därför även bli den ledande banan att ha häst till start på som hästägare.
Grunden till att lyckas med detta torde vara en egen fast tävlingsdag. I dagens Sverige är ”livspussel” ett återkommande ord. Vi måste respektera att människor har ett behov av att planera sina liv och ha viss kontinuitet. Att nöta in i både människors och medias medvetande att ”dagen x = trav på Solvalla” är grunden för att Solvalla ska få en chans att faktiskt ta detta ansvar.
Vilken dag i veckan det sen är överlåter Travtips.info åt andra att resonera kring. En tanke vi inte kunnat låta bli att tänka i debatten kring huruvida omgångar borde saxas eller inte är om just detta måste ske på onsdagar? Traditonellt är just onsdagen en bra speldag redan.
Borde det inte vara mer intressant att ta till en sådan lösning som saxade omgångar exempelvis tisdagar och torsdagar? Är bedömningen att dessa saxade omgångar i sig ökar spelandet borde väl dessa förläggas på dagar som behöver en skjuts medan seglen kan hissas på andra sätt de dagar som redan är attraktiva speldagar?