Detta vet vi om Elitloppet 2020

Solvalla Elitloppet 2020

Mellan den 29-31 maj hålls Elitloppet 2020 på Solvalla. Sett till att detta är ett av världens största travlopp ser vi fram emot detta med stor förväntan. Hästar, kuskar och tränare kommer från världens alla hörn för att göra upp om äran och den stora vinstpotten. I denna artikeln samlar vi allt du behöver veta om Elitloppet 2020.

Det finns gott om prestigefyllda travlopp runt om på vår jord. Exempelvis har vi The Preakness Stakes i USA, The Grand National i England, Paris Prix i Frankrike, Japan Cup i Japan och sedan har vi så klart Elitloppet här hemma i Sverige på Solvalla, Stockholm.

Elitloppet har hållits sedan 1952 och nu är det alltså dags för den 68:e upplagan. Cirka 60 000 besökare kommer att besöka Solvalla mellan den 29-31 maj för att se hästar, kuskar och tränare från hela världen göra upp om den stora äran. Många besökare kommer givetvis också att betta på de olika loppen och nu, efter att den svenska spelmarknaden har öppnats upp, finns det gott om alternativ till atg att undersöka för att hitta den bästa utbetalningsprocenten för spel på trav. Något som absolut kan vara värt att undersöka innan det är dags att spela, oavsett om man väljer att se det hela på Solvalla eller hemma i vardagsrummet.

Om Elitloppet 2020

Elitloppet 2020 är alltså den 68:e upplagan av det anrika svenska travloppet. Likt föregående tävlingar ska världens bästa häst över sprinterdistans koras. Totalt deltar 16 hästar i två olika uttagningslopp där man måste kvala in till den stora finalen. Där kommer vinnaren inte bara att vinna ära, utan också tre miljoner kronor. Med andra ord är insatserna höga.

Sprinterdistansen ligger på 1 609 meter och biljetterna till det stora eventet släpps 2 mars. Ska man dit så går det inte att ligga på latsidan utan då gäller det att köpa biljetter så snart som möjligt. Likaså när det kommer till att boka närliggande hotell och dylikt.

Vilka hästar som kommer att tävla i årets lopp är ännu inte officiellt, men vi kan givetvis räkna med att några av de stora tittarfavoriterna kommer att dyka upp.

Tidigare rekord på Elitloppet

Om vi har tur kommer några av årets tävlande inte bara att tilldelas medaljer och äran, utan också bjuda på några nya rekord. För visst finns det något alldeles extra med att vara på plats när travhistoria skrivs? Av den anledningen listar vi här några av rekorden att hålla koll när det väl beger sig mellan den 29-31 maj.

Kusken som har deltagit flest gånger under Elitloppets historia är Stig E. Johansson, som tävlat hela 28 gånger mellan 1971 och 2005. Vid 24 gånger av dessa tillfällen tog han sig vidare till finalen. Han har också vunnit flest gånger. Ingen dålig bedrift!

Däremot har den tysklandsfödde kusken Charlie Mills högst vinstprocent. Han deltog nämligen 1956 och 1957 och tog hem segern båda gångerna.

Om vi ser till länderna med flest segrar så finner vi Sverige på första plats med 24 stycken, tätt följda av Frankrike (23 stycken) och därefter finner vi Italien med 9 segrar.

Den snabbaste segertiden för kort distans (1 600-1 609 meter) delar hästarna Timoko (2017) och Ringostarr Treb (2018). Båda lyckades nämligen gå i mål på 1.09,0.

För kort distans (1 580-1 640 meter) har vi Gelinotte med tiden 1.16,7 (1956) och för lång distans (2700 – 3 200 meter) heter rekordsättaren Honoré II med en tid på 1.19,1 (1960).