Hur ser framtiden ut för Propulsion?

Propulsion är en av Sveriges mest framgångsrika och hyllade travhästar, men har förstås präglats av skandal på senare tid. Hästen var tidigare en av stjärnorna inom sporten och lyckades vinna pokal i flera av de största loppen inom trav. I processen lyckades han även knäcka flera rekord. Tränaren är Daniel Redén och Örjan Kilhström red Propulsion i alla lopp.

Efter skandalen i Elitloppet, när det avslöjades att Propulsion varit nervsnittad så långt tillbaka som april 2015, blev det snabbt problem för denna unika travhäst. De 45 gånger som man tävlat med hästen inom svenska lopp var tvungna att retroaktivt justeras, eftersom Propulsions deltagande i loppen varit otillåtet enligt svenska regler. Inget av detta är förstås Propulsions fel, men tyvärr har detta påverkat hästens karriär. Hur ser framtiden för Propulsion ut?

En tydlig (och orättvis) fördel

Det var läckta intyg som avslöjade att Propulsion blivit nervsnittad. Proceduren hade utförts i USA flera år innan travhästen vann Elitloppet. Vad är nervsnittning egentligen och vad innebär det rent praktiskt?

Propulsion hade blivit nervsnittad i framhovarna. Nervsnittning innebär kortfattat att man kirurgiskt delar på nervledningar, vilket i sin tur innebär att hästen inte känner smärta (eller åtminstone känner mindre smärta) i regionen ifråga. Detta medförde förstås en hundraprocentig fördel för hästen i alla lopp som han medverkat i, eftersom han kunnat pressa hårdare utan att smärta i hovarna eller benen hindrade framfarten. Det gällde förstås inte för de konkurrerande hästarna.

Proceduren är i grund och botten väldigt enkel, men trots det kan det vara svårt – även för erfarna veterinärer – att hitta bevis på nervsnittningen. Det är just därför som de veterinärer som arbetat med Propulsion inte märkt något tidigare, vilket lett till att hästen kunnat medverka i olika lopp helt utan hinder eller kontrovers.

Elitloppet var tänkt att bli sista prestationen

Propulsions tränare Daniel Redén utgav några månader innan Elitloppet att han inte var säker huruvida Propulsion ens skulle medverka. Detta eftersom Redén kände sig osäker på att Propulsion, som då var precis under 9 års ålder, skulle kunna prestera lika bra som förväntat. Det hade ryktats om en pension för Propulsion, men så blev det inte, utan hingsten skulle delta i Elitloppet en sista gång.

När Propulsion lyckades vinna Elitloppet för allra första gången, blev det förstås jubel och glädje, men det var inte särskilt förvånansvärt med tanke på att sidor som Hajper odds låg på hästens sida innan loppet. Det var först några dagar senare som de dåliga nyheterna föll från skyn och fick hela sporten att darra.

Dags för pension

Hur blir det till slut med Propulsion? Det är inte tillåtet att tävla med en häst som blivit nervsnittad, åtminstone inte i Sverige, så några fler lopp för den legendariska hästen blir det tyvärr inte. Elitloppet var dock tänkt att vara hästens sista prestation på den stora scenen, och trots att slutet inte gick precis lika bra som tränaren Redén hade hoppats, har Propulsion lyckats unna sig en bekväm pension i sina (för en travhäst) äldre år.