Legolas – en saga för svensk travsport

Svensk travsport fick ett rejält uppsving på 1980-talet. Sporten hade sedan länge ökat i popularitet, särskilt tack vare ökat intresse som spelform, men det stora steget in i de svenska vardagsrummen togs tack vare fenomenet Legolas.

1 Etablerad spelform

Trav är en av de mest etablerade spelformer vi har i Sverige, rent historisk. Idag kan du finna information om trav sida vid sida om all annan betting eller till och med casino bonus, på de främsta och mest etablerade samlingssajterna på nätet där all information om spel och betting finns samlat. Med andra ord är travet en stor del av den nu framväxande spelbranschen där Sverige har en framträdande roll som utvecklare och innovatörer. Men den riktigt stora populariteten nåddes på 1980-talet.

I begynnelsen

Redan 1969 startade programmet Tipsextra, vilket direkt slog igenom hos svenska folket som därmed kunde se på direktsänd fotboll från England och trav från Sverige. Men samtidigt som den engelska fotbollen kanske svajade något i popularitet, så uppenbarade sig en valack vid namn Legolas.

3 Den veka alvprinsen

Tränaren och kusken Thomas Nilsson var i början av 1980-talet etablerad, men inte en av de allra främsta i jämförelse med exempelvis den tidens gigant Stig H Johansson. Men han lyckades ändå övertala Marco Anic att köpa den där – till synes – klena hästen som så opassande döptes till alvprinsen Legolas från JRR Tolkiens trilogi om Härskarringen. Faktum var att Anic köpte Legolas mer av medlidande än hopp om storverk. Hästen var redan kastrerad tack vare ett hett humör och en förmåga att bli skadad eller sjuk.

4 Framgångssagan

Thomas Nilsson såg dock något i hästen och satte genast igång att bygga upp den för att bli tillräckligt stark. Det som sedan händer är en saga helt i klass med Tolkiens eget mästerverk. Legolas vinner sina 19 första starter, vilket följs av hela svenska folket, inte minst via Tipsextra.

5 Kulmen

Den finaste segern blir Åbys Stora Pris 1983 efter en makalös slutspurt och Legolas utses till årets häst samma år. Sviten bröts mot svårast tänkbara motstånd – franska Ideal du Gazeau – världens då överlägset bästa häst. I det informella VM-loppet på International Trot på Roosevelt Raceway i New York 1983 slutar Legolas tvåa efter Ideal du Gazeau. Den franska hästen var bra mycket bättre och Legolas kanske egentligen inte var på den nivån.

6 Fin karriär

Totalt sett blev det 35 segrar på 93 starter för Legolas, vilket inte är fy skam, men det är för de 19 första segrarna som kulminerade i kampen mot världens bästa häst i New York, som Legolas för alltid kommer att vara en av travsportens främsta.

7 Mest betydelsefull

För själva intresset är dock Legolas den mest betydelsefulla av alla. Intresset för sporten och även att spela på hästar ökade rejält. Faktum är att han fram till sin död 2004 var försörjd av svenska spelbolag som tack för vad han gjort för sporten. Än idag väntar travet på ett fenomen med samma genomslagskraft som Legolas.