Sälja häst

Sälja häst

Auktioner är ett trevligt sätt att sälja hästar på. Dessutom både praktiskt och rättvist. Alla som vill buda får göra det och var och en stannar när just den nått sin gräns. Därtill är det för säljarna en möjlighet att få visa upp sin häst för en bred massa.

Antalet hästar finns ju i överflöd och är man på jakt efter en unghäst, oavsett vilken prisklass man tänkt sig, är det svårt att veta vart man ska börja. Sverige är stort och hästarna utspridda. Att komma så långt att man faktiskt åker för att titta på en häst, oavsett om man vill ha en travhäst, ponny eller ridhäst, kräver för de flesta så mycket förberedelser att man i princip vill ha bestämt sig redan på förhand att man faktiskt ska köpa den.

Därtill är det omständigt för säljaren. Alla som sålt en bil via Blocket vet hur jobbigt bara det är. Att ta emot spekulanter på en häst är tio resor värre. Att sälja en häst inte är helt okomplicerat.

Kontakta ett proffs

Många som vill köpa en travhäst kontaktar ett proffs. Vilket många gånger är den tränare man utsett för att träna ens häst. Naturligtvis kan inte travtränare, vars huvudsakliga uppdrag är att träna de hästar de faktiskt idag har i träning, flänga runt på måfå hur många dagar som helst för att hitta en häst åt en kund heller.

Såvida inte hästen omgående ska säljas vidare känner heller inte så många köpare för att betala den de konsulterar hur mycket pengar som helst heller. Här har ju andelshästbranschen tyvärr trätt fram som nutidens hästhandlare där företrädaren för ett andelshästbolag, tillsammans med en travtränare, köper in en häst för att omgående sälja den vidare betydligt dyrare.

En mellanskillnad vi på Travtips har åtskilliga uppgifter om fördelas mellan tränaren och andelshästförmedlaren. För att kunna livnära sig på det och ändå ge en ersättning till tränaren måste dock de köpeskillingarna upp på minst halvmiljonen. Det är säkerligen inget problem för uppfödaren att se hästen den just sålt för 600.000 kr veckan efter säljas ut i andelar för 900.000 kr- den hade ju låga kostnader för att få ut de 600.000 kronorna. Därför är inte heller detta ett direkt problem för uppfödarna.

Problem vid försäljning av häst

Vi har tidigare vidrört vikten av att de, i sammanhanget få, svenskfödda ettåringar som inbringar miljonbelopp på unghästauktioner fyller en enormt viktig funktion. Möjligheten att bli rikligt belönad är sannolikt helt avgörande för att människor faktiskt ska vilja köpa dyra fölston vilka de betäcker med de mest kommersiella hingstarna.

Problemet är, som vi på Travtips tidigare nämnt, inte att möjligheterna att bli rikligt belönad inom svensk travsport inte finns utan att alltför många inte ens får i närheten av kostnadstäckning för sin produkt.

Efter att ha pratat med flera uppfödare anser vi på Travtips oss ha skapat en rätt god bild av vad det kostar att föda upp en häst och sälja på auktion vid 15 månaders ålder.

Kostnader vid hästköp

Oavsett hur värdefullt stoet är och hur dyr hingsten var att betäcka med så är många kostnader gemensamma. Brunstkontroller, dräktighetskontroller, insemination, inackordering och fölövervakning är saker som alla ston behöver.

Det skiljer sig givetvis åt lite i pris och hur många kontroller och inseminationer som behövs. Men omkring 20.000 kronor får man nog räkna med utöver själva inackorderingen under de 11 månader som stoet är dräktigt. 100 kronor om dagen är i det lägre spannet för inackorderingen.

Således kan man konstatera att när det lilla underverket tittar ut, med förhoppningsvis raka ben, så har det redan kostat 50.000 kronor. Då börjar det kosta själv. Det ska vaccineras, registreras och tas om hand. I början kostar det i sig kanske inte så många kronor i dagavgift, men efter ca 6 månader börjar det kosta detsamma som sin mamma.

På sin 15 månadersdag kan således den stolta ägaren konstatera att det hunnit kosta i varje fall 40.000 kronor på egen hand. 90.000 kronor totalt alltså. Och då har vi ännu inte börjat räkna in köpeskillingen för mamman och levande föl-avgiften till pappans ägare.

Hur går själva försäljningen av häst till?

Nåväl, lille fölis ska nu säljas. På auktionen vill givetvis ägaren att den ska vara sitt allra vackraste jag och att så många som möjligt ska få chansen att se det. Den halvvilda rackaren behöver uppfostras till att kunna gå i grimskaft, stå still, bli borstad, ska tvättas och filmas.

Därtill kräver auktionsbolaget både att den röntgas för att utesluta lösa benbitar och vill ha en avgift själva för att anordna auktionen. Förberedelser, tvätt, stajling, filmer och foton, transport och visning landar på sisådär 20.000 kronor och själva platsen i katalogen några tusenlappar till.

När den så till slut entrar ringen kan således uppfödaren konstatera att allt under 120-130.000 kronor inte ens täcker alla uppkomna kostnader. Inte ens om stoet varit i ens ägo sen det själv var föl och pappan är grannens hingst. När den då får lämna auktionsringen och ingen ens varit beredd att betala utgångspriset på 50.000 kronor förstår Travtips att många uppfödare känner ”aldrig mer ett föl”.

Alternativa sätt att sälja hästar

Vi måste hitta alternativa sätt att sälja dessa unghästar billigare. I en tid då marknaden är köparens, vilket inte går att klandra köparna för när de ekomiska förutsättningarna för att äga en travhäst är lika usla de med, kommer mängder av de unghästar vars gener inte anses kommersiella och/eller deras exteriör anses felfri, inte att ge kostnadstäckning på detta vis.

Internetauktioner börjar bli ett alltmer accepterat sätt att sälja fölston och starthästar på. Det är dock hästar som redan uppvisat någon form av resultat så deras utseende kanske är lite mindre viktigt? För köparen av en unghäst är ofta exteriören väldigt avgörande.

Frågor att ställa sig när du säljer/köper häst

Vi på Travtips.info redaktionen skulle vilja se ett anordnade av en försäljningsplats för unghästar. Att anordna en riktig auktion är givetvis kostsamt så anmälningsavgifterna är förståeliga. Men måste det vara en auktion? Måste det finnas filmer på hästarna? Varför kan det inte anordnas forum dit säljare kan ta sina hästar och låta vem som helst komma och själva förhandla om priset och göra upp affären själva?

Det som behövs är en samling av hästar så det underlättar för köparna. Få människor åker land och rike runt på måfå för att titta på en häst här och en häst där. Få tränare åker till en uppfödare som bara kan uppvisa en eller två hästar. Hästarna behöver samlas.

Det ska vara billigare att sälja en häst

Men de behöver kunna göra det på billigare vis. Redan idag gör spekulanter upp med säljare om att en häst ska tas med in till en tävlingsbana för visning. Detta borde gå att utveckla väldigt mycket. Trots allt är sällan alla boxar fulla ens på tävlingsdagar och däremellan har varje bana långt över 300 dagar på ett år då boxarna är helt tomma.

Travsporten måste börja tänka annorlunda för att bättra på kostnadsekvationen och det måste göras i hela kedjan. Många kostnader är inte möjliga att påverka då travsporten inte kan styra över bränsleskatt eller kostnader för att anställa personal. Dock kan sporten påverka en hel del. Att sänka de rena kostnaderna för att sälja en ettåring från dagens ca 25.000 kronor är en sådan.