Stora travlopp: Harper Hannovers

Harper Hanovers lopp

Vid sidan av Elitloppet har Harper Hanovers lopp blivit något av publikens och spelarnas favoritlopp under den helg som samlar så mycket folk på Solvalla. Att loppet körs över lång distans, drygt tre varv, är något som kittlar folket, framför allt spelarna. Även kuskarna gillar långloppen, där finns möjligen mer utrymme för taktiska finesser?

En av världens genom tiderna bästa kusk, norrmannen Ulf Thoresen, sa en gång i tiden: – Det som är bra med stayerlopp är att man hinner tänka så mycket.

Harper Hanovers lopp brukar locka intressanta internationella gäster. Framför allt från Frankrike där hästarna ofta tävlar över längre distanser. Den första franska gästen som vann Harper Hanovers lopp var Flambeau de Pins som 2002 kom till Solvalla och tog en övertygande seger med sin tränare och kusk Mathieu Fribault till drygt tolv gånger i vinnarodds. Året efter vann den franska hästen igen, då till 4,58 i vinnarodds.

En annan fransk häst som har vunnit är Thierry Duvaldestins Millord de Mellerey. Och så Bird Parker ifjol förstås. Den urstarke sonen till Ready Cash avgjorde då i en mycket tuff duell mot svenske Sauveur. Flera av Sveriges egna stjärnor har genom åren vunnit Harper Hanovers lopp: Big Lama, Kentucky Fibber, Tibur, Wiretapper, Utah Bulwark, Queen L., Etain Royal, Mellby Viking. Och så förstås den lilla härlige Max Flukt som vann två år i rad (2005 och 2006) med sin tränare, ägare och kusk Kent Knutsson från Nässjö. Icke heller att glömma är Yarrah Boko, svenskfödd men ägd och tränad i Norge.

Utan tvekan har Harper Hanovers genom året blivit ett prestigefyllt lopp. Många tränare och ägare har känt sig kallade att vara med. Spelarna har också gillar loppet. Ifjol omsattes nästan fem miljoner enbart på vinnarspelet. Det spelades plats för nästan en miljon och tvilling för drygt 1,8 miljoner.

När Jess Luxor vann 2004 var förstapriset en halv miljon kronor. Vinnaren på söndag får samma summa. Utvecklingen av prispengarna i det här loppet har alltså stått still i 13 år. Det kan vara ett av skälen till att årets upplaga av Harper Hanovers lopp är den svagaste på många år. Framför allt saknas det franskt inslag. Det är ju ofta de urstarka franska hästarna som har utgjort kryddan i det här loppet. Ifjol blev alltså Saveaur tvåa bakom Bird Parker. Då tränades Sauveur av Åke Lindblom. Sedan dess har hästen varit hos Fabrice Souloy, där det dock inte blev någon start. Sedan hästen flyttades från den just nu avstängde Souloy är det Björn Goop som tränar Saevaur.

Med tanke på det inte alltför tuffa motståndet den här gången talar det mesta att det blir Sauveur som vinner Harper Hanovers lopp i år. Utmanarna: U.S. Male E.P., Aileron, Sorbe, El Mago Pellini. Lennart Persson