Kuskar
Ett framgångsrikt travekipage består inte bara av en snabb häst, utan även en skicklig kusk. En kusk är helt enkelt personen som kör hästen. Egentligen så refererar ”kuskar” till personer som kör en häst och vagn. I takt med att dessa har försvunnit så har ordet dock blivit synonymt med en travkusk, alltså en person som kör harvhästar.
Kuskar i Sverige och körlicens
I dagsläget finns det i runda slänger 7 000 personer som har travhästar i Sverige. Av dessa så är drygt 400 A-tränare, det vill säga professionella tränare, och omkring 5 500 B-tränare, även kallade amatörtränare. En stor del av tränarna (cirka 3 000 totalt) har en körlicens, vilket är ett bevis på att de är körsvenner (formellt namn för kuskar).
Precis som med fordon så finns det olika typer av körlicenser för travhästar. De övriga är: D-licens (amatörlicens som hålls av cirka 350 kuskar), E-licens (lärlingslicens som hålls av cirka 500 kuskar), F-licens (ungdomslicens som hålls av cirka 50 kuskar), samt G-licens (lärlingslicens för personer som jobbar åt kuskar och som kört fler än 400 lopp förgående år). Dessutom så finns det runt 600 kuskar i Sverige som har en Monté-licens, vilket är en komplementlicens som ger rätt att rida i tävlingar.
Catchdrivers
En relativt ny företeelse i Sverige är ”Catchdrivers”, som refererar till professionella kuskar som hur ut sina kusktjänster till travägare. Dessa kuskar kör alltså andras hästar. De får betalt i en grundavgift samt en viss procent av vinstpengarna. Några exempel på svenska Catchdrivers är Jorma Kontio, Örjan Kihlström och Erik Adielsson.
Ansvar för hästarna
Förutom kuskarna och tränarna så finns det cirka 1 000 personer i Sverige idag som arbetar på heltid med att ta hand om travhästar. Professionella travtränare har oftast flera hästar på sina gårdar eller i stall som de hyrt nära en travbana. Amatörtränare (B-tränare) har rätt till att ha fem stycken inhyrda hästar i träning, men det finns ingen gräns på hur många de får ha totalt i sitt stall.
Tränaren har det yttersta ansvaret för att hästen sköts rätt och mår bra. Vid dopingfall av en häst så är det tränaren som bär ansvaret. När det kommer till den dagliga kontakten med hästen så är det dock skötaren som ansvarar för detta. Skötaren har oftast en stor påverkan på hästens resultat.
Ibland är tränaren av hästen och kusken samma person. Det vanligaste är dock att en hästens tränare och kusk är olika personer. Hur träningen och behandlingen av travhästarna går till skiljer sig givetvis mellan olika ekipage och tränare. Generellt kan det dock sägas att en häst som fått en ny kusk oftast får en extra energikick och uppnår bättre resultat, speciellt om hästen tidigare har haft en amatörtränare som blivit ersatt med en mer erfaren kusk.
Betydelsen av att ha en bra kusk
Det finns flera anledningar till varför en kusks färdigheter har stor inverkan på hästens framgångar. Några av de viktigaste är:
- En bra kusk har kunskap om hur de andra hästarna i loppet springer
- Kuskar med mycket erfarenhet vet hur man hanterar stressiga situationer under ett lopp
- Många erfarna kuskar har en bra uppfattning om hästarnas chanser att vinna lopp (kolla därför in kuskintervjuer innan du lägger ditt spel)
- Bra kuskar kan få till ett välfungerade samspel med sina hästar