Sport online – konsekvenser för trav

Vi lever i en tid då sportvärlden blivit allt mer digitaliserad. I maj 2023 stod det klart att E-sportförbundet blir ny medlem i Riksidrottsförbundet. Beslutet har föregåtts av ihärdig lobbyverksamhet och draghjälp bland annat från politiskt håll i form av motioner till riksdagen om att jämställa e-sport med konventionell sport. För de som utövar e-sport som sin huvudidrott betyder det mycket att få det erkännande som Riksidrottsförbundets beslut innebär. Förutom att e-sport numera är en allmänt vedertagen gren av idrottsvärlden har traditionell sport blivit allt mer digitaliserad när det gäller sändning och konsumtion. Teknik spelar en allt större roll i sportfantasters liv och gör det möjligt för idrottsorganisationer att skapa nya, innovativa kundupplevelser. Genom att samarbeta med sändningsoperatörer och distributionsplattformar kan sportfans se på sport från olika enheter, däribland smartphone. I det här inlägget kikar vi på hur sport online påverkar trav. 

Introduktion

Innan vi avhandlar hur sport online påverkar travvärlden tänkte vi göra avsats i pokervärlden (en av många grenar inom e-sport) för en diskussion om digitalisering av sport i allmänhet. Historiskt sett var landbaserade anläggningar de enda platser som var tillgängliga för den som ville delta och/eller titta på poker. Uppkomsten av digitala plattformar som PokerStars under tidigt 2000-tal ändrades dock pokerlandskapet radikalt. E-sport är nu sin egen “grej” i allra högsta grad och digitaliseringen av sport är här för att stanna. Konsekvenserna för trav är därmed oundvikliga och kommer att diskuteras längre ned. 

Live streaming till förmån för live event

Nuförtiden kan vi titta på nästan vilket innehåll vi vill, däribland sport- och travinnehåll, direkt från våra smartphones och surfplattor. Detta har lett till frihet och flexibilitet för travfans som kanske inte har tid eller möjlighet att bege sig till närmaste travbana för att se live event- och tävlingar. Utvecklingen innebär inte bara att besökarna troligen blir färre på live-events utan även att streaming av innehåll tar över från sändningar via linjär TV. För travorganisationer- och förbund som arbetar för att främja sporten lokalt och internationellt innebär det att nya krav ställs på dem att strategiskt utnyttja digital media för att bibehålla och vårda relationen till travfansen. Ett sätt att uppnå detta är att samarbeta med sändningsoperatörer för att sända innehåll inom ramen för flera olika kanaler parallellt vilket också ökar möjligheterna för marknadsföring. Att optimera innehåll digitalt inom ramen för flera olika plattformar kan på sikt hjälpa idrottsorganisationer inom trav att få större spridning och räckvidd. 

Nya intressenter gör entré

Sofistikerad teknik och digitalisering av trav gör att nya intressenter gör entré i sportvärlden som inte nödvändigtvis är förankrade inom travsporten. Stora tech-bolag, startups och entreprenörer som ser ekonomisk vinning i trav (speciellt mot bakgrund av spridning och sändning i digitala plattformar och marknadsföringsvärdet därav) kan ibland vara bättre rustade än traditionella aktörer på att hitta nya lösningar till problem inom travvärlden och få sporten att växa exponentiellt. Rent allmänt förutspår man att sportvärlden, däribland trav, kommer att vara av större intresse för riskkapitalbolag och enskilda investerare framöver. Utvecklingen kan medföra att innovationsarbetet går snabbare och att sporten växer mer än den annars gjort. Risken kan dock vara att ekonomiska mål får alltför stort utrymme framför kärleken för travsporten och att växa långsamt men hållbart. 

Geografisk spridning

De första organiserade tävlingarna inom trav anordnades under 1800-talet i bland annat Frankrike och USA. Nuförtiden är trav en stor sport framför allt i Skandinavien, USA, Kanada, Frankrike, Italien, Tyskland, Australien och Nya Zeeland. Detta kan digitalisering av sport – i synnerhet utvecklingen av och åtkomsten till global digital infrastruktur – bidra till att förändra. Som tidigare nämnts konsumerar vi numera sport på ett annat sätt än tidigare genom streaming. Det innebär att sporter som trav som en gång i tiden enbart varit populärt i vissa delar av världen kan skapa en trogen fanskara i andra mer otippade länder. Streamingtjänster och sociala medier är en stor drivkraft för detta och genom sponsoravtal och travinfluencers som främjar sporten i olika sociala medieplattformar kan den växa och ta nya marknadsandelar.