Storloppskalendern

Traditionellt i Sverige kör vi våra största lopp under sommarhalvåret. De äldre hästarnas storloppssäsong kickar igång med Olympiatravet i månadsskiftet april/maj, fortsätter med Elitloppet och under sommaren avlöser sedan loppen med minst en halv miljon i förstapris varandra.

Våra nordiska grannländer gör detsamma. I princip varje vecka har de 20-25 bästa nordiska hästarna, varav de flesta av dem är svenska, mängder av lopp att välja på under några vår- och sommarmånader. Detta ebbar sen ut lite i och med Hugo Åbergs Memorial i slutet av juli. I storloppen under sensommaren och hösten börjar det bli allt färre elithästar kvar som väljer att vara med i de större loppen.

Redan för knappt 10 år kände Solvalla av att antalet storlopp för äldre eliten var många och förändrade sitt upplägg i Jubileumspokalen. Loppet, som sett mängder av elitloppsvinnare som segrare, blev ett renodlat femåringslopp. Det får väl anses vara en succé. Femåringarna med elitpotential, som kommit olika långt i sina försök att växa in i den äldre eliten, har numera ett nu ett eget, riktigt stort lopp i mitten av augusti.

Globaliserad värld borde påverka Storloppskalenderns utseende

Samtidigt lever vi i en allt mer globaliserad värld. Hästar korsar landsgränser och stationeras i andra länder under perioder. Samarbetet mellan aktiva i Sverige och Frankrike utvecklas ständigt. I Frankrike körs säsongen annorlunda.

Även om de bästa hästarna där även har många lopp under sommaren, som svenska hästar har under vintern, så är den franska tävlingssäsongen mer planerad så den inte krockar med avelssäsongen. Eftersom man i denna del av världen vill att alla föl ska födas under några vårmånader finns inget annat alternativ än att betäckningssäsongen infaller även vid den tidpunkten.

I Sverige har hingstarna tidigare mer traditionellt slutat tävla innan de övergår till avel medan i exempelvis Frankrike börjar ofta unga hingstar betäcka medan deras tävlingskarriär fortfarande fortgår. Det är ett tankesätt vi i Sverige också börjat anamma allt mer och det finns många fördelar med det. Ingen häst kan tävla regelbundet 12 månader i sträck, år efter år, ändå så det finns helt klart perioder då hingstarna lättare skulle kunna kombinera avel med tävling än andra.

Färre hästar finns i Sverige idag

Samtidigt som det i Sverige idag finns betydligt färre hästar än det gjorde för 20 år sedan så står sig vår elit stark. Många av de allra bästa svenska hästarna tar sikte på det franska vintermeetinget och många franska hästar startar gärna i våra svenska storlopp om det fungerar med deras matchningsprogram. Sammantaget så hamnar dock några lopp i kläm för dagen.

Åby Stora Pris i början av augusti är ett sådant. Svensk sensommar, 2,9 miljoner i samlad prissumma och allt avgörs på en av landets mest moderna tävlingsanläggningar. Ändå lyckas inte Åby riktigt få till det med hästar av sådan kaliber att publiken är helt nöjd. Trots olika förändringar i upplägget, trots att de småtrixat lite med datumet när det ska avgöras. Det verkar helt enkelt inte infalla under en tidpunkt då det attraherar de bästa hästarna.

Tittar man på den svenska löpningskalendern så ser man att efter Åby Stora Pris glesar det ut ordentligt med Storloppen för den äldre eliten. Nu börjar de svenska unghästarnas högsäsong. Om miljonloppen avlöst varandra de senaste tre månaderna så har nu den svenska, äldre eliten mest SM i oktober kvar innan miljonloppen för de äldre tar ett halvårs paus. Samtidigt avverkar Frankrike sitt franska vintermeeting och för många svenska hästar pågår förberedelserna för det just nu.

Sverige borde förändra tävlingsschemat nu

Vi på Travtips.info tror att Sverige behöver förändra sitt tävlingsschema så att det synkar bättre med det franska. Både för att svenska eliten ska kunna starta i fler svenska lopp istället för att tvingas välja bort vissa för de siktar mot Frankrike istället, men också för att vi ska kunna locka hit fler franska gäster utan att det krockar med deras egen tävlings- eller avelssäsong.

Om Åby Stora Pris flyttades till Åbys V75-dag i december skulle detta kunna bli startskottet för svenska hästar som tar sikte på det franska vintermeetinget. Om Åby Stora Pris förlades knappt två månader före Prix d’Amerique skulle det kunna bli ett reellt matchningsalternativ även för franska hästar som matchats för att vara i full form under januari och februari.

Åbys V75-omgång i december är lägligt placerad sex veckor efter SM och mitt emellan två guldfinaler. Det skulle ge de elithästar som är i full form då ett härligt meeting, oavsett om de medvetet avstått delar av vårsäsongen eller något hänt så de inte kunnat starta på då. Det skulle kunna vara ett attraktivt upplägg för hela den europeiska eliten att matchas i inför de penningstinna loppen i Paris strax därefter. Vi på Travtips tror att Åby på detta vis skulle få en möjlighet att bygga ett helt eget, unikt storlopp.