Så är travsporten i Norge och andra länder
V75 och Dagens Dubbel ligger svenska travsports-fanatiker varmt om hjärtat. Sedan 80-talet har svenskar kunnat följa trav på TV4 och ännu längre tillbaka på svenska klassiska travbanor som Jägerso och Solvalla. Men hur ser travsporten ut utanför Sveriges gränser? Travtips.info tar dig igenom travsporten bortom svea rike med fokus på Norge, skandinavien och USA!
Travsport i Norge
I norge är det Det Norske Travselskap, även kallat DNT, som styr norskt trav. Organisationen består av 13 travförbund och 179 travlag och totalt antal medlemmar överstiger över 16,000. DNS kan jämföras med med Svenska Travsportens Centralförbund fast såklart lite mindre eftersom Norge trots allt är lillebror.
Trav i Norge är precis som i Sverige väldigt populärt och det finns 19 travbanor från Kristiansand i söder till Bodö i Norges norrland! Den största och mest aktiva banan ligger inte helt oväntat i Oslo. Bjerkebanen fyller 90 år den 24 juni och är bland annat värd för Oslo Grand Prix och kan jämföras som vår Solvalla.
Andra populära travbanor är Jarlsberg i Tönsberg, Leangen i Trondheim och Bergen i Bergen, Hordaland.
Det finns några norska travhästar som vunnit Elitloppet på Solvalla. Den första var Rex Rodney som lyckades med bedriften 1986. Steinlager upprepade succén 19 år senare, år 2005. Några kända kuskar från landet med flest olympiska vinter-medaljer är; Eirik Höitomt, Tom Erik Solberg och Vidar Hop.
Norrmännen älskar travsport och varje år omsätts det miljarder. Förr spelades det bara på plats på de olika banorna (tänk Peaky Blinders) men sedan online betting gått och blivit så otroligt stort går det att spela på norskt trav online. Trav-betting på nätet blir allt större i Norge och fler och fler spelbolag, både skandinaviska och internationella, erbjuder numera betting på trav.
Amerikansk travsport
USA är landet där travsporten föddes redan på 1700-talet men då var det i mindre formella former när det arrangerades race på småstäders paradgator och till och från aktiviteter. Hästracingen blev väldigt populärt och när efterfrågan blev större började olika travbanor-ish byggas. I takt med att hästracing fortsatte växa började befolkningen att försöka avla fram hästar och målet var så klart att få fram så snabba hästar som möjligt.
Det gick så långt att det importerades en fullblod som importerades från England redan år 1788. Messenger som hästen hette är stamfadern för alla travhästar! Hann vann åtta av 14 lopp!
USA må vara ett ungt land jämfört med Sverige men världens äldsta travbana ligger i New York. Goshen i New York invigdes 1838 och är fortfarande aktiv idag. Andra kända banor i “land of oppurtunity” är Balmoral Park, Freehold Raceway, Buffalo Raceway, Vernon Downs och Cal Expo. Signifikativt för de stora travbanorna i USA är att de ligger i östra delen av landet.
Det kändaste travloppet i USA är Hambletonian Stakes. Loppet är döpt efter stamfadern Messengers sonson Hambletonian som avlade 1300 föl. Andra populära lopp är Peter Haughton Memorial, The Red Mile, och Breeders Crown.
Landet har även flera stora universitet för hästsport och en travkultur som går långt tillbaka!
Danmark har nordens äldsta travbana
Danmarks motsvarighet till Svensk Travsport är Dansk Travsports Centralforbund som finns i Charlottenlund, norr om Köpenham. Danmark har inte lika många banor som Sverige och Norge men så är landet betydligt mindre också. Charlottenlund Travbane är den mest kända banan i landet och banan är värd för det årliga “travderby” som skapades redan 1891. Det gör banan till den äldsta i Norden och det är Det Danske Travselskab som fortfarande äger banan.
Andra kända travbanor i danmark är Jydsk Väddelöbsbane i Århus, Bornholms Travbane och Racing Arena i Ålborg. För skåningarna rekommenderas det varmt att ta tåget över bron för lite söndagstrav på Charlottenlund Travbane. Inträdet är bara 30 danska kronor så du har pengar över till pilsner och kanske något bet också!
Även Finland älskar travsport
De finska invånarna må vara galna i bastu och hockey men travsport ligger även väldigt varmt om hjärtat. Finland är en av de större trav-nationerna i Europa och varje dag förutom 24:e och 25:e december hålls travtävlingar runt om i landet.
Det finns 43 olika travbanor i landet från huvudstaden Helsingfors i söder till Kauskonen i norr. Där är det inte omöjligt att stöta på finska varmblodshästar även kallade FWB. För att räknas till en finsk varmblod måste hästen uppfylla de finska villkoren.
Vermo Travbana är Finlands Solvalla för att använda samma exempel en gång till. Den har funnits sedan 1977 och är Helsingfors travbana även om den egentligen ligger i Esbo utanför huvudstaden. Ta en finlandsfärja över eller flyg med något billigt flygbolag som Norwegian för att uppleva finsk travsport.